Schapenhoeden

Op 22/11/14 is Enzo geslaagd voor de schapen aanlegtest wat georganiseerd werd door het NHC.

Een test om te zien of hij nog in zich heeft waarvoor het ras oorspronkelijk gefokt is: het hoeden van een kudde schapen. Dat wil zeggen het bij elkaar houden van de schapen en grenslopen. Dit is wat anders dan het drijven van schapen zoals Border Collies dat doen. Dit is niet iets wat je van te voren kunt trainen, de hond heeft er aanleg voor of niet en laat hiermee zijn ware aard zien.

schaapjes7

Het 1e deel was een sociale test, hier werd gekeken naar zijn gedrag tegenover andere honden, mensen en hoe snel hij hersteld als hij schrikt. Zijn beoordeling hiervoor was zeer goed en snel herstel. Opvallend hierbij was dat hij in ‘werkstand’ (of beter gezegd; als ik in werkstand stond) geweldige aandacht had en goed onder appél stond, maar zodra hij vrij kreeg, hij als een echte Hollander zelfstandig zijn eigen ding ging doen. Leuk om het verschil te zien bij de Belgische herders, als die vrij kregen bleven ze aandacht voor de eigenaren houden met een houding van ‘wat moet ik nou doen, wat is er baas?’ de Hollanders gingen allemaal hun eigen weg en durfde grote afstand te nemen van hun eigenaren, natuurlijk wel op een afstand goed in de gaten houdend, want zodra ik omdraaide was hij er direct.

Na de sociale test volgde de daadwerkelijke schapenaanlegtest, hier werd er gekeken wat hij van nature, dus instinctief, doet met schapen. Nou gedreven was hij zeker en verloor de schapen geen seconde uit het oog. ‘Standje heftig’ werd hij genoemd maar hij was nog wel te sturen en af te roepen. Zeer zeker geslaagd dus, met als opmerking dat als ik verder met hem wil bij het hoeden, ik sterk in mijn schoenen moet staan en hij moet leren de driften op de juiste momenten in te zetten.

schaapjes10 schaapjes9

Sturen met lichaamstaal
schaapjes11

schaapjes5schaapjes4 schaapjes3 schaapjes2 schaapjes1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s