Zoeken & Speuren

Op het gebied van zoeken en speuren -het zogenoemde neuswerk-, hebben Enzo en ik van veel verschillende onderdelen geproefd voordat we ons op 1 onderdeel zijn gaan richten.

Zo heb ik enkele keren meegedaan op een reddingshondenvereniging, bij een KNPV zoekhonden vereniging heb ik even meegeholpen en zelf wat onderdelen getraind, Enzo heeft wiet leren verwijzen (detectiewerk), we hebben enkele lessen praktijkspeuren bij Henk Bouman gedaan en we hebben het mantrailen ontdekt. Bij dat laatste zijn we blijven hangen, dat is absoluut helemaal ons ding!

Voorwerpje zoeken in puin + blaffend verwijzen

Geur (wiet) verwijzen door erbij te gaan liggen

We hebben ons mogen aansluiten bij de inzetgroep ‘Stichting Mantrailgroep Nederland’ wat betekend dat wij doelgericht trainen om honden op te leiden tot en in te zetten als gespecialiseerde speurhond (reddingshond). We trainen hiervoor elke woensdag en elke zondag en zullen altijd klaar moeten staan voor eventuele inzet.

Mantrailhonden worden ingezet zowel bij vermissingen in de stad als ook in het buitengebied. In tegenstelling tot “reguliere” reddingshonden zoeken deze honden op de specifieke geur van de vermiste.

Een filmpje om een idee te krijgen wat mantrailen inhoudt:

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s