IPO VZH-BH

IPO bestaat uit de onderdelen A (Speuren), B (Gehoorzaamheid) en C, (Verdedigingswerk). Dit wordt getraind op drie niveaus, I, II en III. Voorafgaand aan IPO en voorafgaand van starten met reddingshondenwerk moet de hond geslaagd zijn voor het VZH examen.

IMG_9052Bij het VZH deel A gaat het vooral om een mooi stuk actief volgwerk, tempowisselingen, volgen door een groep mensen, aandacht en focus van de hond en op 30 meter afstand van de eigenaar die met rug naar de hond toe staat 10-15 min af kunnen blijven liggen ondanks afleiding. Deel B is een sociale test om te kijken of de hond niet agressief reageert op vreemde situaties en voldoende snel hersteld. Dit wordt gedaan door insluiten met een groep mensen, een fietser, hardloper, voorwerpen voor de hond zijn neus laten vallen etc. Met het halen van het VZH examen kun je laten zien dat de hond genoeg werkdrift in zich heeft, voldoende onder controle te houden is en sociaal genoeg is om verder te kunnen in de IPO of reddingshonden sport.

Op onderstaand filmpje is het oefenen van volgwerk met afleiding te zien. De afleiding is iets te groot want je ziet Enzo op een gegeven moment iets gefrustreerd raken, dat is niet de bedoeling van een training. Maar het laat wel mooi zien hoe gedreven hij kan zijn in zijn volgwerk.

Ik heb met Enzo het VZH-BH examen afgelegd op 16/11/14 (datum in het filmpje staat verkeerd) op de Hollandse herder kringgroep midden nederland in Maarsbergen met Cor Janssen als keurmeester. Ik verloor helaas 10 punten doordat ik zelf een fout maakte bij de zit oefening (met verkeerde been weg lopen), verder alle punten gehaald. De keurmeester was erg te spreken over Enzo “mooie combinatie, erg goede aandacht en mooi volg werk, erg leuk om naar te kijken”

Verder hebben we eens een IPO C workshop gedaan. Of ik echt verder wil met IPO, denk ik niet, het is een leuk spelletje met leuke onderdelen, maar ik denk dat KNPV zoekhond of ander neuswerk net wat meer ons ding is en we kunnen nou eenmaal niet alles doen. Daarbij mist hij net het stukje lef om echt verder te komen in de IPO

1012359_10151711162854769_262116221_n 1044939_10151710009744769_811248320_n

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s