Gezondheid & Fokkerij

Gezondheid

De Hollandse herder is in vergelijking met andere rashonden een ras wat nog weinig rastypische erfelijke afwijkingen kent.

Echter is het een erg klein ras. In Nederland zo’n 1000 Hollanders en wereldwijd slechts 2000. Vooral binnen nederland zijn veel Hollandse herder verwand aan elkaar waardoor er een beperkte genetische diversiteit zit binnen het ras en een hoge inteelt. Hoe minder genetische diversiteit, hoe meer kans op erfelijke gebreken en een slechter imuunsysteem.

Gelukkig kunnen er steeds meer genetische afwijkingen getest worden en op die manier kunnen bepaalde honden uitgesloten worden voor de fok om zo te voorkomen dat bepaalde afwijkingen wel een probleem zouden kunnen gaan worden. Belangrijk om te weten is dat bijvoorbeeld HD niet volledig genetisch bepaald wordt, omgeving factoren spelen ook een belangrijke rol. Maar de aanleg voor HD is weeldegelijk erfelijk. Dit geldt ook voor ED en Spondylose.

Niet alleen genetische omstandigheden, maar zeker ook voeding en omgevingsfactoren spelen een belangrijke rol om een soort, ras en individu gezond te houden.

Voldoende beweging in evenwicht met voldoende rust en voeding zijn daar hele belangrijke factoren bij. Ik heb gekozen voor een voeding die het beste past bij maag- darmstelsel.

Over entingen, ontwormen, beweging/rust etc

Fokkerij

Fokplannen

Enzo heeft 1x mogen dekken. Lees hierover op zijn pagina.

Ik vind het belangrijk dat een fokcombinatie echt wat toe te voegen heeft aan het ras. Ik stel gezondheid en karakter boven het uiterlijk.

De ideale combinatie heeft zo min mogelijk lijnteelt (over 10 generaties minder dan 5%), beide honden hebben een stabiel karakter (niet onzeker of snel gestresst) en zijn officieel HD , ED en spondylose vrij op 3 jarige leeftijd of ouder, vóórdat er mee gefokt gaat worden. Dit omdat deze punten bij de Hollander naar mijn mening te veel voorkomen dus daar zou goed opgelet moeten worden, willen we het ras gezond houden.

Wij willen in de toekomst Hollandse herders gaan fokken. Gezonde honden die belastbaar en zeker genoeg zijn met voldoende werkdrift voor sporten zoals zoek- en reddingshondenwerk, maar zeker niet te scherp en prikkelgevoelig, zodat ze ook heel goed kunnen functioneren als gezinshond of bij de iets minder ervaren maar wel actieve honden eigenaar.

Ik probeer voor ogen te houden waarom ik koos voor een Hollandse herder ipv andere herderrassen: Ik zocht een herder die gedreven genoeg is om leuk mee te kunnen werken en te kunnen presteren (mantrailen, zoekwerk, agility, canircross/bikjorring etc), die gezond is (erfelijk en qua bouw), een hond die goed zijn rust kan pakken en zonder het hele scherpe van bijvoorbeeld een mechelse herder. Een sociale ‘allermansvriend’ die leuk is met mensen.

 

Outcross

Een van de mogelijkheden om te zorgen voor meer genetische variatie binnen het ras, waarmee een betere gezondheid, is het fokken met combinaties die absoluut niet verwand zijn aan elkaar.

Meer over outcross volgt snel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s