Fokplannen

Mijn wens is om 2 nestjes te gaan fokken met Bilou. Mits zij volgroeid en na alle testen gezond genoeg blijkt. Haar 1e nestje wordt verwacht in voorjaar 2021. Uiteraard alleen als er een passende reu gevonden kan worden die past bij mijn visie. Het 2e nestje zal waarschijnlijk 2 jaar daarna plaats vinden en hopelijk kan dit dan een outcross nestje gaan worden.

Het streven is naar gezonde honden die belastbaar en zeker genoeg zijn met voldoende werkdrift voor sporten zoals zoek- en reddingshondenwerk, maar zeker niet te scherp en prikkelgevoelig, zodat ze ook heel goed kunnen functioneren als gezinshond of bij de iets minder ervaren maar wel actieve honden eigenaar.

Ik vind het belangrijk dat een fokcombinatie echt wat toe te voegen heeft aan het ras. Ik stel gezondheid en karakter boven het uiterlijk.

De ideale combinatie heeft zo min mogelijk lijnteelt (over 10 generaties minder dan 5%), beide honden hebben een stabiel karakter (niet onzeker of snel gestresst) en zijn officieel HD , ED en spondylose vrij op 3 jarige leeftijd of ouder, vóórdat er mee gefokt gaat worden. Dit omdat deze punten bij de Hollander naar mijn mening te veel voorkomen dus daar zou goed opgelet moeten worden, willen we het ras gezond houden.

Enzo is niet meer beschikbaar als dekreu vanwege zijn rugproblemen.
Het plan is om voor het 2e nest met Bilou een outcross combinatie te doen.

Outcross

Een van de mogelijkheden om te zorgen voor meer genetische variatie binnen het ras, waarmee een betere gezondheid, is het fokken met combinaties die absoluut niet verwand zijn aan elkaar.

Meer over outcross volgt snel.