Men had op het platteland, bij de herders en de boeren, een veelzijdige hond nodig. Een manusje van alles, die weinig eisen stelde. In Nederland kwamen vanouds cultuurlandschappen voor zoals heidevelden waar schaapskuddes graasden die de honden uit de velden met landbouwgewassen moesten houden. Dat deden de honden door naast de kudde te patrouilleren op wegkant of akkerrand. Hier werd een groot uithoudingsvermogen en alertheid gevraagd van de honden. Daarnaast moest de boerderij bewaakt worden en dienden de honden als gezelschap voor het gezin. Uit deze generaties is de Hollandse Herdershond ontstaan, zoals wij die nu kennen.
De Hollandse Herdershond is een intelligente en actieve hond. Hij is gevoelig, trouw en gehecht aan zijn gezin waar hij graag mee in contact is. Het liefst wilt hij alles weten, alles zien en overal bij zijn. Ook is zijn zelfstandigheid die nodig was bij zijn oorspronkelijke taak als hoeder, nog steeds goed merkbaar. Toch kan hij met de juiste begeleiding en motivatie zeer goed leren gehoorzamen. Hollandse herders zijn echte allrounders en vinden velen hondensporten en bezigheden geweldig om te doen. Ze zijn uitermate geschikt voor sporten zoals bijvoorbeeld zoek- en speurwerk, agility, canicross, hoeden van schapen en ook samen lange fiets- of wandeltochten maken geeft een Hollandse herder veel voldoening. Een keer een dag minder actief bezig zijn is ook geen probleem, in huis pakt hij ook prima zijn rust. De Hollandse herder past bij een eigenaar die de hond vriendelijk maar duidelijk leiding kan geven en veel samen met zijn hond wil ondernemen.
Gedrag & valkuilen
De Hollander is niet voor iedereen geschikt. Veel Hollanders zijn net wat te energiek als ‘simpele gezinshond’ maar zijn ook weer wat te zacht om echt op hoog niveau te presteren in de sporten zoals bijvoorbeeld IPO. Beide uiterste zijn er wel, maar het is belangrijk om voor het juiste doel de juiste fokker te benaderen, die honden fokt die bij jou past.
Een Hollander is een stuk zelfstandiger dan de meeste Mechelaars en Duitse herders, vergis je daar niet in. Het hoeden en zelfstandig regelen zit er sterk in. Mijn ervaring bij trainen van herders, is dat veel Duitse herders die weten dat je een bal in je zak hebt, zullen blijven volgen tot ze die bal eindelijk eens krijgen. Een Hollander lijkt eerder te denken ‘krijg ik de bal niet? ook prima, doe ik wel wat anders hoor’. Dat maakt trainen met een Hollander uitdagender.
Als gedragstherapeut heb ik ervaren dat gedrag wat door eigenaren van een Hollander als probleem ervaren kan worden, veelal te maken heeft met snel overprikkeld raken, na willen jagen van snel bewegende objecten, reactief gedrag aan de lijn naar andere honden of mensen of onzekerheid.
Veel Hollanders hebben tegenover onbekende honden een grote persoonlijke zone waardoor ze het prettiger vinden als andere honden op afstand blijven.
Een Hollander heeft veel behoefte aan snappen en weten wat er om hem heen gebeurd. Ze hebben de ruimte nodig om dit zelf uit te kunnen zoeken en om die duidelijkheid te krijgen van de mensen om zich heen. Kun je aan zijn behoeftes voldoen, dan heb je er absoluut een gouden hond aan! Echt een maatje voor het leven die voor jou door het vuur zou gaan!