Aankeuring

Op 11 april 2015 liet ik Enzo aankeuren als dekreu voor de Vereniging Van de Hollandse Herder (voor de NHC is hij al eerder aangekeurd).

De honden worden beoordeeld op drie onderdelen:  Exterieur, gedrag en gezondheid.

De gedragstest is een soort mag-test wat onder andere bestaat uit: door een groep mensen lopen die herrie maakte, mensen die op hem inliepen/in rende waarbij ik uit zicht stond, lawaai prikkels zoals knallen, alarm en bak grit, een doek die plotseling omhoog schoot en een man die vocaal en met houding mij bedreigde.

Enzo bleef mooi tussen mij en die man instaan maar negeerde hem verder volledig: ander kant op kijken, zoals hij meestal met spanning omgaat. De mensen op de ‘markt’ vond hij vooral heel gezellig, met een brede kwispel wilde hij iedereen hoi zeggen. Na dit onderdeel was Enzo vooral ook heel druk met konijnengeurtjes (en geurtjes van de reuen die voor hem waren geweest) op het veld.

Het is een moment opname natuurlijk. Bij het terug kijken van het filmpje (zie hieronder), viel het mij op dat hij redelijk druk was in zijn beweging. Aan een rollijn lopen is hij niet gewend en hij had geen idee wat nou de bedoeling was omdat ik niks mocht zeggen.

De prikkels vanuit de test deden hem in ieder geval heel weinig tot niks. Hooguit weg kijken, snuffelen en afleiding zoeken in geurtjes. Het was vooral het achterwege blijven van duidelijkheid en de spanning vanuit mij wat bij hem wat onrust opleverde.

Voor mij leverde dat onding (rol-lijn) wat gênante momenten op, maar ik ben in ieder geval super trots op mijn kanjer dat hij maar weer eens heeft laten zien dat hij, ondanks dat hij in mijn ogen soms wat onzeker kan zijn, hij een geweldig karakter heeft en dat die onzekerheid best wel meevalt (ik ben gewoon te kritisch ;)).

Ook bij het exterieur gedeelte gedroeg hij zich erg goed. Na afloop nam ik hem nog even mee de drukke kantine in waar hij ontspannen ging liggen met zn kop op de grond.

Volgens de VVHH is Enzo glansrijk geslaagd en heeft hij het Certificaat van Fokgeschiktheid ontvangen!

De test resultaten:

Lorenzo - gedrag Lorenzo - exterieur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s