Bilou haar eerste weekje

Wat een heerlijk stoer hondje is het. Heel vrij en open.
Het is er wel  eén die zich graag van zich laat horen. Ze is waaks in huis en blaffende honden wordt naar terug geblaft. Inmiddels bekende blafjes in de tuin van buurhonden niet meer.

De eerste nachten hebben we beneden geslapen en zij in haar rennetje. Vanaf de derde nacht slapen we boven. Geen probleem. Ze houdt het droog tot een uurtje of vijf, eens kijken of dat morgen tot zes uur goed gaat.

Ze heeft al een hele hoop meegemaakt deze eerste week.
In de eerste dagen in huis kennis gemaakt met o.a. de stofzuiger en grasmaaier.
De derde dag samen met Marjon mee geweest naar de intratuin. We hadden de doggyride mee, want zijn nog best veel prikkels voor een hondje van 8 weken oud. Ze liep er heel vrij rond, maar op de helft raakte haar koppie wel vol en kon ze het erg waarderen om in de doggyride te liggen. Even wat gegeten terwijl ze sliep.

Zondag was het helemaal een drukke dag. Wij zijn naar het WK van de Hollandse herder geweest in Roden. Lange autorit en veel drukte. Denise, de fokster en een zusje en 3 broertjes waren er ook. Wat  was Bilou blij om Eshra (zus Enzo), Ivy (mama) en Denise weer te zien! Verder veel drukte en veel honden natuurlijk, maar mevrouw heeft voornamelijk heerlijk liggen slapen in de doggyride.

Eshra is trouwens 1e geworden met de agility, knappe zus!

DSC_0785

Maandagmiddag heeft Bilou even een paar uurtjes bij mijn ouders thuis doorgebracht zodat Kim en ik even aan het water van de zon konden genieten. ’s Avonds uit eten met mijn ouders op een mooi terras aan het water waar veel te zien was zoals bootjes, maar vogeltjes zijn wel heel interessant hoor! Bilou heeft daar lekker in haar mandje liggen slapen.

IMG-20180505-WA0014

Dinsdag zijn we naar Tannetje Koning geweest om te titeren. Titeren is het meten van de antilichamen in het bloed waar honden tegen ingeënt worden (Parvo, Distemper en Hepatitis), de antilichamen geven bescherming tegen deze ziektes. Pups krijgen voor de eerste weken deze antilichamen mee via de moedermelk. Zolang deze antilichamen nog aanwezig zijn in het bloed, zal een enting niet aanslaan, terwijl zo’n enting best heftig is voor zo’n klein lijfje. Daarom is het fijner om te bepalen wanneer het juiste moment is om de enting te geven ipv 3x entingen geven in de hoop dat eén van deze drie aanslaat.

Denise heeft in het nest alle pups al op 6 weken laten titeren. Bij enkele pups waren de antilichamen al vrijwel weg, waardoor deze pups ingeënt konden worden. Bij Bilou en enkele andere waren er nog voldoende antilichamen aanwezig.

Dinsdag dus voor de tweede keer laten titeren. Ik verwachte dat nu alles wel verdwenen zou zijn zodat ze ingeënt kon worden.  Maar de Parvo was hoger geworden in plaats van lager! Zeer waarschijnlijk komt dit doordat enkele nestgenoten wel geënt waren, dit is een verzwakt virus wat de omgeving ook in kleine maten oppakt. Als over een maandje de titerwaarde voor Parvo nog steeds zo hoog is, zou Bilou zomaar eens levenslang beschermd kunnen zijn tegen Parvo, zonder er ooit voor ingeënt te zijn geweest. Bescherming tegen Parvo vind ik het belangrijkste. Hepatitis en Distemper komt in Nederland niet voor.
Ze woog dinsdag 6,2 kg.

Bij Enzo heb ik in de opvoeding een aantal dingen gedaan die ik met Bilou totaal anders wil doen. Enzo leerde ik heel snel heel veel commando’s, alles zette ik onder appel en aan de lijn moest hij vooral naar mij kijken… zo zonde. Hierdoor is hij nooit helemaal ontspannen aan de lijn gaan lopen. Allemaal wel op een positieve en speelse manier aangeleerd, want ik ging toen nog heel erg mee in het extreme manier van positief opvoeden. Absoluut geen nee te mogen zeggen etc. Inmiddels weet ik dat juist van pup af de pup begrenzen veel fijner is voor deze type honden.
Dat zijn dus dingen die ik met Bilou anders doe. Minder moeten maar wel meer begrenzing van jongs of aan.  Ook nog veel meer de kans geven om zelf dingen uit te zoeken, zelf te ontdekken of iets eng is of niet zonder te lokken of te dwingen.

Ik zou Bilou in een week 20 commando’s aan kunnen leren, geen enkel probleem, maar waarom zou ik? Haar naam heb ik aangeleerd en leren om op een aangewezen plek rust kunnen pakken vind ik belangrijk en zal ik komende week mee aan de gang gaan. Zit, af etc. komt allemaal nog wel.

Op dit moment wil ik vooral aandacht besteden aan het leren omgaan met de omgeving en ook leren omgaan met haar eigen lijf.  Daarom gaan we nu wekelijks naar puppygym bij Sam Turner. Gisteravond was de eerste keer. Over verschillende ondergronden heen lopen, over verschillende obstakels heen lopen om te leren haar voetjes goed neer te zetten, wiebelplank en buig oefeningetjes. Super leuk.

Vandaag een dagje helemaal niks. Lekker veel slapen, minstens zo belangrijk 🙂

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s