Enzo update

Mensen vragen hoe het nu met Enzo gaat, dus even tijd voor een update. Helaas kunnen zijn updates niet altijd alleen maar vrolijk zijn.

Sinds een paar maanden gaat het steeds slechter met Enzo. Hij vindt zelf dat er niks aan de hand is hoor, maar hij wordt zwakker in zijn achterhand, loopt stijver en houdt zijn staart lager. Zijn onderrug zit enorm vast. Regelmatig hoor ik nagels schapen over het asfalt omdat hij zijn poten niet goed optilt en soms zakt hij zelfs door achterpoten heen of valt om bij het plassen.

Deze klachten hebben veel weg van de vreselijke ziekte DM. Dit komt bij Duitse herders veel voor, bij de Hollander zijn er in Duitsland slechts enkele dragers bekend. De kans dat het hier om DM gaat is dus erg klein, maar om het echt uit te kunnen sluiten heb ik het wel laten onderzoeken. Uitslag is nog niet binnen.

Maar als het geen DM is, dan is het het de spondylose die deze klachten veroorzaakt waarbij zenuwen ongelukkig knel zitten (Wil ik dit echt heel zeker weten, zal ik een CT-scan moeten doen.).

Tot die tijd ben ik zoekende naar wat voor Enzo helpt. Hij krijgt egelmatig osteopathie behandelingen en ik geef hem nu al een poos cbd olie en thc olie, dit lijkt hem te helpen, maar de laatste tijd toch onvoldoende. Daarnaast krijgt hij duivelsklauw, curcuma en omega 3 olie. Sinds vorige week ben ik overgestapt op dagelijks reguliere pijnstillers.

Hij speelt en rent nog vrolijk rond hoor. Ik merk alleen dat hij na een half uurtje/ 3 kwartier wandelen wel moeier wordt, meer hijgt en meer in stijve telgang loopt.

Tijdens het mantrailen werkt zijn koppie nog geweldig, maakt nog steeds stappen vooruit en heeft hij echt lol, maar zijn achterhand slungelt er achteraan… Vooral bij het terug lopen van slachtoffer naar de auto is het het ergst, dan is de adrenaline eruit…

Ik moet serieus gaan nadenken of ik dit met hem kan blijven doen. Het mantrailen zelf vindt hij geweldig, maar het langere tijd in de auto liggen hakt er steeds erg in. Vooral op koude dagen. Betrouwbaar inzetbaar is hij nu sowieso niet, na paar honderd meter is zijn concentratie al minder… Het is nou eenmaal echt een hele intensieve inspanning waarbij enorm veel focus en concentratie van de hond gevraagd wordt. Daarbij kun je het niet maken om bij een inzet met een gammele hond aan te komen zetten. Het laatste wat wij willen als inzetgroep is valse hoop en slechte kwaliteit leveren door honden te gebruiken die onder de maat werken.

Dus misschien beter er helemaal mee stoppen?
Dit is vind ik voor nu nog even een te moeilijke beslissing…

4 jaar lang werk ik met Enzo toe naar een inzetbare hond. 4 jaar lang, zo’n 10-15 uur per week investeer ik in het mantrailen, bivaks, seminars… En dan is hij dan nu eindelijk op inzetbaar niveau… en hij wil zo graag..

Het is niet dat ik niet leer of geniet van de weg hier naar toe, het gaat mij heus niet alleen maar om het einddoel, maar als je zo hard ergens naar toe werkt is dit gewoon een enorme domper.

Voor nu blijf ik nog even hoop houden dat met warmere dagen en betere pijn medicatie hij lichamelijk weer sterk genoeg gaat worden om nog een poos mee te draaien binnen het mantrailen. Hij is tenslotte nog maar 6.

 

DSC_0178

2 gedachten over “Enzo update

 1. Lieve Enzo,
  Ik zie je zo hard je best doen en je werkt echt fantastisch de laatste tijd.
  Ik gun het jullie beide zo dat jullie nog pijnvrij een tijdje kunnen mantrailen en wat inzetten kunnen draaien. Heb veel hoop op de warmere dagen.
  Fingers crossed dat het geen DM is.
  In ieder geval heb jij, Enzo een fantastisch vrouwtje die alles voor je doet.
  Groet en knuffel voor Enzo
  Monique (vz van Mantrailgroep Nederland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s