Chiropractie en vorderingen

“Ik heb nog nooit zo’n brave en lieve herder gezien” waren de woorden van Steffi van der Laarse, de chiropractor in Soest waar ik afgelope zaterdag met Enzo ben geweest. Ja, het ras heeft een slecht imago, hoe vaak ik wel niet te horen krijgen “Bijt hij? Want Hollandse herders zijn gestoord..” De kruising mechelaars misschien, maar dit exemplaar lebbert hooguit.. haha. Maar, toch is het wel heel leuk om te horen hoe braaf, lief en mooi ze Enzo wel niet vond. Maar nog veel mooier om te horen: zij is er van overtuigt dat hij er zonder blijvende schade er helemaal bovenop zal komen!!! Ow was was ik blij om dat te horen zeg!! Natuurlijk moet het in de praktijk nog blijken, maar ik heb er alle vetrouwen in dat Steffi weet wat ze zegt. Het vervelende nieuws voor Enzo: Nog zeker 3 weken hooguit 3x per dag een kwartiertje aan de lijn wandelen (het liefst in rustig, ontspannen tempo, alleen die woorden komen niet voor in zijn woordenboek, toch zal hij wel moeten ;) )

De praktijk van Steffi is op een paardenpension en er waren die dag ook alleen paarden aanwezig, dus omdat ik nog even moest wachten ben ik op een gepaste afstand met Enzo langs de paarden gaan lopen en de aanwezigheid van paarden voor Enzo positief gaan bekrachtigen (click > lekkers, click > lekkers bij ontspannen gedrag terwijl hij naar de paarden kijkt). Hij vond ze niet heel gek eigenlijk. Dat is fijn, want het is een droom van mij om ooit eens een tocht te maken te paard (of met huifkar) met Enzo erbij.

Na het wachten kon ik met Enzo de praktijk in, een soort grote schuur. Na Steffi iets wat zenuwachtig flink wat lebbers gegeven te hebben, want een beetje gek vond hij het wel allemaal, liet hij het allemaal over zich heen komen. Al zijn rugwervels zijn los gemaakt en dat verschil was gelijk te merken! Verder is het duidelijk dat Enzo zijn voorste ribben flink gekneusd heeft en dit schijn je pas vanaf een paar dagen na het ongeluk te gaan voelen, en dan wordt de pijn elke dag wat vervelender. Het duurt zo’n 6 weken voordat de pijn afneemt. Daarnaast zitten zijn zenuwen en spieren in zijn oksel nog flink in de knoop, om dat sneller te laten herstellen heb ik chinese kruiden meegekregen die ik naast de homeopatische middelen (Arnica, Ruta en Rhus-T in steeds hogere potenties) geef.

Ik was altijd nog erg sceptisch wat homeopathie betreft, maar het is ongelooflijk om te zien dat zodra ik weer begin met een hogere potentie, Enzo vooral in de 2 dagen erna met sprongen vooruit gaat in zijn herstel! En dat is echt niet omdat ik het graag wil zien, want daar ben ik kritisch genoeg voor.

Een erg vervelend bijkomend probleem is momenteel Enzo zijn gedrag richting andere, voor hem onbekende honden. Enzo heeft de ontmoeting met andere onbekende honden altijd al wat spannend gevonden, waardoor hij bij de ontmoeting zichzelf groot maakte om controle over de situatie te kunnen houden. In zijn puppietijd heeft hij meerdere keren ontmoetingen met andere honden gehad die voor hem te spannend waren. Daarnaast wil hij met elke prikkel uit de omgeving iets mee. Met training was hier altijd nog redelijk tot goed mee om te gaan, maar nu kan hij al 3 weken zijn energie niet goed kwijt, doordat hij veel pijn heeft, lichamelijk zwakker is en er natuurlijk ook veel frustratie in hem zit omdat hij niet los mag.. kan ik nu buiten echt niet meer in de buurt van voor hem onbekende honden komen. Zodra ik nu een hond in de verte zie neem ik hem direct mee de andere kant op. Maar omdat ik niet meer dan een kwartier kan lopen, moet ik in de wijk blijven, en daar lopen heel veel honden. Dus als ik omgedraait ben, is de kans groot dat er vanaf de andere kant ook honden aan komen…

Natuurlijk ben ik er mee aan het trainen.. zodra er een hond in zicht is, dit positief bekrachtigen en al spelend meenemen de andere kant op voordat hij spanning op gaat bouwen en geef hem zijn bal waar hij flink op kan kauwen, niet ideaal voor zijn tanden, maar wel ideaal om zijn frustratie ergens anders op te laten richten. Op redelijke afstanden van de andere honden vandaan gaat dit ook steeds beter. Zodra hij weer meer mag lopen, ga ik hier intensief op richten met training met o.a. hulp van andere trainers, want dit lukt niet alleen,

Daarnaast ga ik ook hiervoor homeopathie inzetten. Dit idee was er al omdat ik dus stage loop bij het VHCN en we het daar al over gehad hadden, en ik Enzo wel wilde gebruiken als proefkonijn zodat ik kan ervaren wat homeophatie kan doen, maar dat was nog voor het ongeluk, nu is het dus echt noodzakelijk. Een student van het VHCN is al langs geweest voor een consult en ik ben sinds eergisteren begonnen met homeophatische middelen die Enzo zekerder zouden moeten maken, hem helpen prikkels te kunnen negeren en meer rust in zijn koppie geven zonder dat hij er suf van wordt. Ik ben heel benieuwd, en hoop vooral voor hem zelf dat het werkt. In combinatie met gerichte training maar ook tijd voor herstel, gaat Enzo absoluut weer de oude worden en mag en kan hij over een paar maanden alles weer!

Een paar foto’s van deze gevaarlijke, enge herder..

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

3 gedachten over “Chiropractie en vorderingen

 1. Op deze foto’s glimt zijn vacht alweer! Ook kijkt hij niet meer zo dof. Ik zie weer de Enzo die ik zag op foto’s van voor het ongeluk. Het gaat jou zeker lukken om hem ook weer goed te laten reageren op andere honden.

 2. Wat een goed nieuws zeg, zijn we heel blij mee.
  Die foto,s zjn inderdaad foto,s van een heel gevaarlijke hond,durf bijna niet meer bij jullie binnen te komen haha.
  Als de mensen die dat denken eens in die lieve oogjes kijken zouden ze zien, wat voor een schat het is
  Ben blij als ik hem weer zie, die lieverd met zijn hoog knuffelgehalte
  Lieve groetjes Ben en Marion

 3. Goed nieuws, hoewel het meeste resultaat pas in de toekomst gaat blijken.
  Mijn vriendin heeft, zoals je misschien nog weet, ook zo’n “gevaarlijke” Hollandse herder. Absoluut niet waaks, schooit als een labrador en lebbert ook iedereen af als ze de kans krijgt. Kortom, ook zo’n lieverd,
  Wat zou de rol van de baasjes hierin toch zijn?

  Beterschap met Enzo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s