Bijna 6 maanden..

Onze kerel is inmiddels 5,5 maand oud met een schofthoogte van 57cm. 1,5 week terug woog hij nog 21kg, zal inmiddels al weer wat meer zijn. Het gaat een flinke jongen worden! Al is hij naast Rudolf nog altijd klein, haha.

Hij is op het moment alleen niet heel erg stoer, al zal dit voor een leek waarschijnlijk heel anders over komen. Hij is momenteel wat onzeker tegenover andere honden, vooral bij het begroeten of tegemoet lopen van onbekende honden weet hij geen houding aan te nemen en kiest sinds een paar dagen er al snel voor, als het hem te spannend wordt, om te gaan borstelen en een grote bek op te zetten. Dat is niet mijn idee van het naderen van andere honden, dus dit voorkom ik en ik beloon rustig gedrag en de momenten dat hij er voor kiest om kalmeringssignalen (tongelen, weg kijken, ogen knijpen) te gebruiken (Volgens de BAT methode). Enzo heeft helaas nog niet heel erg veel vriendelijke begroetingen meegemaakt, hij is wat karakter betreft iets wat afwachtend en hij heeft regelmatig meegemaakt dat er honden op hem af kwamen stormen waar hij echt flink van geschrokken is of honden op straat die uitvielen, dus het is begrijpelijk dat, nu zijn hormonen ook door zijn lichaam beginnen te stormen, hij probeerd uit te vinden welke houding voor hem het beste werkt. (Zonder goede begeleiding is dit vaak de periode waarin honden helaas leren dat uitvallen succes heeft, dit heeft niks met dominant zijn te maken!) Ik ben dus hard op zoek naar honden die heel vriendelijk zijn in het begroeten van andere honden, zodat hij kan ervaren dat het niet altijd ruw hoeft te gaan.

Verder gebruik ik momenteel een langere lijn en geef ik even helemaal geen commando´s of wat dan ook tijdens het wandelen. Het enige waar we ons deze weken mee bezig houden is het hier komen oefenen (doet hij al goed, maar zo’n belangrijk commando kan altijd beter, zeker met afleiding), hersenwerk (puzzels e.d.) in huis en het vriendelijk begroeten van andere honden. De rest van de oefeningen pak ik later wel weer op.

De nieuwe hondenschool bevalt prima. Ik ben het niet met alles eens, maar de sfeer is leuk, het is nog geen kwartier bij ons vandaan, ze werken niet met correcties en ze vinden Enzo helemaal leuk. Ze zijn ook erg verbaasd dat een Hollandse herder zo rustig kan zijn. Jammer dat dit ras zo’n imago heeft, maar ik ben natuurlijk wel erg trots als ze dat over Enzo zeggen. Om te kijken in welke groep Enzo en ik zouden passen hadden ze een lijst met oefeningen waarvan ik moest laten zien of Enzo die beheerste. Oogcontact, volgen, zit, down, wachten, wachten uit zicht, hier, los, voet enz. hij deed het allemaal perfect! *mega trots* Als ik aan het wachten/praten ben gaat hij gewoon lekker rustig naast me liggen, dat vind ik nog het aller mooiste! Want de lessen worden gegeven in een grote manegebak, en er zijn tegelijkertijd 3 of 4 andere groepen aan het trainen. Er lopen dus heel wat honden om hem heen. Maar in die situatie weet hij dat hij niks met die honden hoeft. Ik mag dus al naar een gevorderde groep met jonge honden, maar ik houd wel gewoon lekker onze eigen tempo aan. Hij is nog geen 6 maanden, het is niet de bedoeling dat ik hem ga overvragen, ik wil graag dat hij zo relaxt blijft en oefeningen vol overgaven blijft doen 😉 Pas na aug. trouwens, want ze hebben vakantie. We gaan wel een paar keer weer naar hondenschool de Laar komende weken, gewoon voor de fun en het contact met andere honden.

Gister ochtend blafte Enzo ons wakker, heeft hij nog niet eerder gedaan. Toen wij beneden kwamen zagen we dat hij er ook een goede reden voor had. Het mannetje had flinke diarree. De eerste keer dat hij diarree heeft of uberhaubt in zijn ren gepoept heeft. Gister heeft hij daarom biologische boekmaag gehad, wat licht verteerbaar is en veel probiotica bevat. Verder op de dag is het goed gegaan, maar vanmorgen had hij weer in zijn ren gepoept. De ontlasting was nou wel wat beter, dus gaat de goede kant op. Hij oogt verder niet ziek en is even vrolijk als anders.

De afgelope weken hebben we weer een aantal leuk oppashonden te logeren gehad. Isa en Fee, 2 apenzeller sennenhonden, teefjes. Geweldig leuke maar ook erg aanwezige honden. Zijn erg ruw en vocaal met spelen maar ook gek op knuffelen. En oppashondje Timber, een petit griffon vandeen, een jong reutje. Vanaf zondag zitten we een weekje bij ‘Reemst’ met de honden. Bij de alpaca’s, ezels, geiten, kippen en 5 honden, waaronder onze grote vriend Rudolf. Enzo vindt Rudolf nog wel heel erg spannend, we hebben Rudolf een poosje weinig gezien, maar dat zal die week wel minder worden, Rudolf negeert Enzo grotedeels, dus komt wel goed…

Filmpje van Enzo en Benji met een denkspel..

Benji en Enzo

Isa en Fee

Zalmkop eten

Lekker rennenn

Nee jongen, Benji haal je niet in..

Qua grootte wel.. Benji verdwijnt achter hem..

Spel

Mafkezen (alle 3 :D)

T smalle koppie van hem (wacht maar :P)

Lekker slapen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s